Reportage

Bowling
Idrottslyftet ger Martin Bentz, Agne Ask och deras kompisar aktiviteter efter skolan.
FOTO: Mie Lévin

Onsdagsbowling en snackis i Hässleholm

2010-02-22
 
En gång i veckan, på onsdagar, får eleverna på grundsär- och gymnasiesärskolorna i Hässleholm möjlighet att prova på bowling. Tack vare idrottslyftsaktiviteterna direkt efter skolan har idrotten engagerat även de som annars riskerar att fastna hemma. Onsdagsbowlingen är inte bara uppskattad, den har förbättrat både elevernas skolresultat och stämningen på skolan.

HIF Klinten är en handikappsidrottsförening i Hässleholm med omnejd. Mie Lévin är en av föreningens eldsjälar och har sedan 2008 arbetat heltid med olika satsningar.

- För ett par år sedan ville vi i HIF Klinten aktivera handikappade ungdomar i nordöstra Skåne. Sedan dess arbetar vi med flera projekt som alla har varit väldigt uppskattade, berättar hon.

Föreningen har bland annat lockat ungdomar till innebandy, rullstolsinnebandy, bordtennis och bowling. Det sistnämnda har de startat genom ett skolsamverkansprojekt riktat till grundsär- och gymnasiesärskolor i Hässleholm. När skoldagen på onsdagarna är slut får eleverna åka bil till bowlinghallen där en timmes discobowling väntar. Mie Lévin berättar att de flesta eleverna har blivit engagerade.

- Alla ser fram mot onsdagsbowlingen. Att vi aktiverar eleverna innan de har hunnit hem från skolan är effektivt. Väl hemma är de svårare att locka ut. Dessutom är bowling en kul och bra sport eftersom alla kan vara med på sina egna villkor, säger Mie Lévin.

Idag spelar omkring 30 ungdomar bowling varje onsdag och aktiviteten ger många ringar på vattnet.

- Skolpersonal, kuratorer och psykologer ser alla samma positiva effekter. Onsdagsbowlingen är höjdpunkten för många elever, de blir piggare och har lättare att koncentrera sig i skolan. Inte minst skapar den en sammanhållning på skolan, bowlingen är ett gemensamt ämne att prata om.

Mie Lévin är med i bowlinghallen på onsdagarna och har på nära håll sett elevernas utveckling.

- Ungdomarna tar nya steg varje gång, inte bara som bowlingspelare. Sedan starten har flera börjat ta egna initiativ och de inser att de klarar mer än de tror. Att på egen hand beställa dricka i kiosken är ett stort steg för många. Ännu större är det då de bjuder sin kompis, säger hon.

Idrottslyftet är regeringens ekonomiska satsning på att fler barn och ungdomar ska få prova på och utöva idrotter. Genom stödet har HIF Klinten kunnat erbjuda fler funktionshindrade barn och ungdomar att prova på föreningens olika idrotter. Under de senaste två åren har medlemsantalet ökat med 200 procent och många av dem är tjejer. Fler idrotter har startats och de har rekryterat ledare genom utbildningar och ledarträffar. Mie Lévin lyfter fram HIF Klintens samarbete med skolorna.

- Genom skolan har vi nått barn och ungdomar som förmodligen inte kommit till oss självmant. Idag är flera av dem aktiva i vår förening.

/Daniel Karlsson

Se artikeln på RiksIdrottsFörbundet


 

PINGIS. Inte ens en långväga gäst från Reykjavík kunde stoppa Sebastian Carlsson, HIF Klinten, från att ta hem en ny juniortitel i Malmö Opens bordtennisturnering.
– Det här var kul, konstaterade han blygsamt.

 

Läs hela artikeln på Norra Skåne